Opas kalan savustukseen Firehut Masterkit mallilla käyttämällä pieniä klapipuita

Opas kalan savustukseen Firehut Masterkit mallilla käyttämällä pieniä klapipuita

Firehutilla savustus tapahtuu polttamalla pieniä klapipuita erillisessä savustus tulipesässä, käyttämällä lämmönjakopeltiä ja nostamalla grillausritilä korkeammalle sekä etäämmälle tulesta. 

 Näin lämpö jakautuu tasaisesti grilliin ja on hallinnassa. Savustuskäyttöön suosittelemme leppä-, pyökki-, omena- tai tammipuuta, joista irtoavat parhaat savuaromit. Koivuklapikin käy alkuvaiheessa harjoitteluun mutta huomioithan, että se nokeaa aika paljon ja palaa erittäin kuumasti joten sen kanssa lämmönhallinta on vaikeampaa. Savustuspuun pitää ehdottomasti olla lehtipuuta, joten mm. mänty tai kuusi ei käy pihkaisen olemuksen vuoksi savustukseen ollenkaan.

Savustus pienillä klapipuilla ei ole kuitenkaan kiireisen hommaa ja varsinkin pidempää kypsennystä vaativien lihojen valmistus vie aikaa. Se vaatii kärsivällisyyttä, mutta se on myös mukavaa, leppoisaa ajanvietettä joko yksin, tai perheen ja ystävien kanssa. Rauhaa, luonnon ääniä, tulenrätinää, puugrillissä valmistuvan ruoan tuoksua…Nautintoa kaikilla aisteilla.

 

Yllä olevassa kuvassa tammiklapit on pilkottu sopivan pieniksi noin 3 x 4 cm vahvuisiksi.

Kalan valmistus on nopeinta ja siitä onkin hyvä aloittaa tutustuminen uuteen savustimeen. Tässä nopea ohje lohen savustukseen, jatkamalla ohjeen vaiheita 23. ja 24. kunnes ruoka on valmista jolloin voit soveltaa tätä ohjetta myös muuhunkin kuin kalan valmistukseen. Lohi valmistuu noin 30-45 minuutissa riippuen sen paksuudesta ja käytetystä savustuslämpötilasta.
 
 
1. Valmistele kala savustusta varten suolaamalla ja maustamalla se valmiiksi vähintään noin 1-2 h ennen savustusta.
 
 
2. Savustuksessa käytetään brikettejä apuna antamaan pohjahiillos, laita muutama (6-8 kpl) sytyttämätön briketti arinalle
 
 
3. Sytytä noin puolillaan oleva piippusytytin brikettejä. Brikettien määrällä voit myös "säätää" haluamaasi savustuslämpötilaa. Piippusytytin on erittäin kätevä apuväline brikettien ja hiilien sytyttämiseen ilman sytytysnestettä, piippusytyttymiä voi ostaa lähimmästä rautakaupasta noin 10-20 euron hintaan.
 
 
4. Odota, että briketit syttyvät ja alkavat hiiltyä pinnasta harmaiksi
 
 
5. Savustuksessa käytetään myös ohuiksi pilkottuja klapipuita noin 3 x 4 cm ja joiden maksimi pituus on 35 cm
 
 
6. Laita savustustulipesä grilliin, brikettien päälle.
Vinkki: voit lisätä tulipesän päälle savustuksen aikana halutessasi myös kostutettuja savustuslastuja, tätä kannatta kokeilla erityisesti kalan kanssa koska sen savustusaika on aika lyhyt, näin saat voimakkaampaa savunmakua ruokaan.
 
 
7. Lisää nyt 2-3 kpl savustuspuuta brikettien päälle
 
 
8. Avaa ja aseta yläventtiili "savustus" asetukseen. (puoliksi avattuna on hyvä aloittaa) Voit säätää venttiiliä savustuksen aikana: lähes kiinni tai 1/4 avoinna, korkeampi lämpötila ja voimakkaampi savu. Sopivalla asetuksella savu on vaaleaa ja lähes läpinäkyvää. Silloin puut palavat puhtaasti, mutta luovuttavat samalla luonnollista savuaromia.
 
 
9. Odota kunnes klapipuut syttyvät ja palavat liekillä
 
 
10. Laita grillausritilä paikoilleen ja nosta se takareunastaan koukkuun
 
 
11. Grillin takareunassa on koukku ritilän nostamista varten
 
 
12. Käytä etureunassa grillausritilän kohotustankoa ja aseta se paikoilleen
 
 
13. Aseta se kehässä oleviin reikiin
 
 
14. Laita nyt myös lämmönjakopelti paikoilleen
 
 
15. Huomioi takareunan lukitus
 
 
16. Laita tiputusastia (rasvalle) paikoilleen, lämmönjakopellin päälle. Voit käyttää siinä myös vettä tai muuta nestettä, mikäli haluat enemmän kosteutta ja madaltaa lämpötilaa.
 
 
17. Laita etureunan luukku paikoilleen, pidä luukkua paikoillaan aina kun mahdollista koska turha kannen availu pidentää ruuan valmistusaikaa.
 
 
18. Laita myös etureunan pelti paikoilleen, se auttaa hallitsemaan ilmavirtaa tulelle.
 
 
19. Odota kunnes haluttu sisälämpötila on saavutettu ja voit aloittaa ruuan savustuksen
 
 
20. Aseta kalafilee ritilälle siten, että se on tiputusastian päällä. Voit tarvittaessa käyttää kahta astiaa vierekkäin.
 
 
21. Suosittelemme käyttämään erillisiä digitaalisia lihan- ja grillin sisälämpötilamittareita joilla valvonta on helpompaa.
 
 
22. On erittäin tärkeää ylläpitää tulta joka palaa puhtaasti ja saa tarpeeksi happea. Muussa tapauksessa puut alkavat tuottaa häkää ja nokea eikä se maistu hyvälle. Hyvä merkki on ylhäältä poistuva valkoinen savu, ei tumman harmaa tai sininen.
 
 
23. Lisää puita tarvittaessa, tyypillisesti noin puolen tunnin välein tai kun lämpötila alkaa pudota liikaa. Löydettyäsi puiden lisäämiseen sopivan välin opit ennakoimaan ja silloin lämpötila pysyy tarpeeksi tasaisena. Hyvä nyrkkisääntö: puita kannattaa lisätä juuri ennen kuin liekki sammuu kokonaan edellisistä puista.  Pidemmissä savustuksissa suosittelemme käyttämään grillaustasolle kiinnitettyä erillistä digitaalista lämpömittaria, josta näet tarkemmin lämpötilojen vaihtelun. Huomioi: Lämpötilan ei tarvitse pysyä täysin tasaisena, eikä se ole tarkoituskaan klapipuilla savustaessa. Lopputuloksesta tulee kuitenkin erittäin herkullista.
 
 
24. Kun lisäät puita, odota kunnes klapipuut syttyvät ja palavat liekillä ennen kuin laitat etureunan pellin takaisin. Pidemmissä yli 6 h savustuksissa on tarpeellista sytyttää ja lisätä brikettejä tarvittaessa pohjalle.
 
 
25. Jatka savustusta kunnes ruoka on valmista...
 
 
26. Valmista! Nauti herkullisesta aidoilla puilla savustetusta kalasta. Lihan sisälämpömittarista näet suoraan koska ruoka on kypsää. Mikäli sinulla ei ole mittaria käytössä, kalafilee on kypsää kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.
 
 
27. Firehutin yksi parhaita puolia on, että siihen voi savustuksen jälkeen heittää pari puuklapia ja polttaa kalan hajut sekä rasvat pois, tällöin seuraavalla kerralla liha ei maistu kalalta. Hyviä savustus hetkiä!
fire